Nyt fra plugin-fabrikken

Jeg har været en tur i værkstedet

Jeg har de seneste måneder haft mange opgaver, som omhandlede opsætning af batch-scripts til download af datasæt fra WFS-tjenester. Til den opgave har jeg længe svoret til Open Source værktøjerne i OSGEO, da de kan håndtere næsten alle gængse dataformater – herunder esri-filgeodatabaser og PostGIS – som er de formater jeg oftest anvender. Derudover er det langt hurtigere end f.eks. arcpy eller FME.

Processen med at få et overblik over lagene i en given WFS-tjeneste og derefter præparere et batch-script, er ofte en meget omstændelig proces. Jeg besluttede mig derfor til at kaste mig ud i at lave et plugin til Qgis, som kunne håndtere mange af disse manuelle opgaver via et enkelt interface.

ScriptPreparer

Min tur i værkstedet resulterede i Qgis plugin’et ScriptPreparer. På billedet her ses nogle snapshots fra udviklingsprocessen.

ScriptPreparer bruger som input primært en URL til den WFS tjeneste. Derudover anvendes udstrækningen af kort-vinduet i Qgis.

Efter at have hentet oplysninger om tilgængelig lag i WFS-tjenesten – og dermed også testet om tjenesten faktisk svarer – udvælges nu hvilke lag, der skal være en del af det Batch-script som genereres til slut.

Det er muligt at vælge forskellige data-formater for de downloadede data, og plugin’et tager også hensyn til, hvilket styresystem der anvendes.

Resultatet af processen er en bat-fil/command-fil, som herefter kan eksekveres. Derefter kan de downloadede data inspiceres i desktop GIS.

Prøv det

ScriptPreparer er frit tilgængeligt for download fra min Github-side.

Gå ind på https://github.com/giskonsulenten/ScriptPreparer . Vælg herefter “Clone or download” og download nu som zip-fil.

I filen InstallPlugin.txt findes hjælp til installationen.

Jeg modtager meget gerne kommentarer, fejlmeldinger og udviklingsønsker, hvis der er noget som du synes skal forbedres eller tilføjes.

Håber at det er et plugin, som du finder anvendeligt.

 

Udgivet i Indlæg om software, Nyheder, Tips & Tricks
5 kommentarer til “Nyt fra plugin-fabrikken
 1. Ole Kristensen siger:

  Hej Jesper

  Fremragende script du har lavet. Jeg har dog et lille problem. Jeg vil gerne gemme data i en GDB, men støder på nedstående fejl.

  d:\WFS>ogr2ogr -update -overwrite -f “FileGDB” WFS.gdb -spat 413828 6198126 620723 6290429 “WFS:http://arealinformation.miljoeportal.dk/gis/services/public/MapServer/WFSServer” dmp:DKJORD_V2 -nln dmp_DKJORD_V2 -t_srs “EPSG:25832”
  Warning: The target file has a ‘gdb’ extension, which is normally used by the OpenFileGDB driver,
  but the requested output driver is FileGDB. Is it really what you want ?
  ERROR 1: Unable to open existing output datasource `WFS.gdb’.

  Kan du gennemskue, hvad problemet er?

  mvh. Ole Kristensen

 2. Lærke siger:

  Hej
  Glæder mig til at bruge din plugin. Jeg har, ligesom Ole, også tænkt mig at bruge den til at hente data fra arealinfo. Det er dog første gang, jeg installerer en plugin og jeg får fejlmeddelelsen, at der mangler metadata. Plugin dukker rigtig nok op på listen, men med fejlmeddelelsen. Jeg har læst metadata txt filen, men jeg har svært ved at tyde, hvilken handling den fortæller mig, jeg skal foretage. Kan du guide en lidt ny i GIS?

  • JesperJokerEg siger:

   Hej Lærke
   Plugin’et er lavet til Qgis version 2 – måske er det problemet?

   mvh
   Jesper